Wat is gluten precies?
We horen de laatste tijd veel over dit onderwerp als gevolg van het toegenomen gezondheidsbewustzijn. Gluten, waarvan vroeger werd gedacht dat het alleen coeliakie veroorzaakte, wordt nu in verband gebracht met een aantal andere problemen.
Maar wat is gluten precies? Gluten is de naam die wordt gegeven aan een eiwit dat voorkomt in granen en dat door de geschiedenis heen door mensen is geconsumeerd.
Als we het hebben over glutenbevattend voedsel, gaat het dus om een breed scala van voedingsmiddelen. Door het wijdverbreide gebruik van glutenvrije diëten en de toegenomen bewustwording, is het mogelijk dat deze stof als een zeer gevaarlijk eiwit wordt beschouwd.
Bovendien zijn er tal van voordelen voor de gezondheid. Daarom is de vraag of dit eiwit schadelijk is voor iedereen of alleen voor mensen met overgevoeligheden, nog steeds een vraag van grote belangstelling en onderzoek in de medische wetenschap. Een glutenvrij dieetprogramma lijkt in het begin misschien moeilijk, maar als u er eenmaal aan gewend bent, zult u merken dat u zich ontspant en dat uw glutengerelateerde klachten afnemen.
Als je dit dieet volgt, moet je zeker de etiketten lezen op alles wat je eet. Omdat onbewerkte voedingsmiddelen van nature glutenvrij zijn, moet je ze in je dieet nemen. Gluten komt voor in allerlei bewerkte voedingsmiddelen en granen. Een glutenvrij dieet zal je helpen om je veel beter te voelen doordat de problemen en schades aan je spijsverteringsstelsel, darmoppervlakken en darmflora worden weggenomen.
Bovendien zie je dat de problemen die je na de maaltijd hebt, zoals een opgeblazen gevoel en vet rond de taille, geleidelijk aan verdwijnen.
Als gevolg hiervan zal het elimineren van gluten uit je dieet de meest effectieve behandeling zijn voor coeliakie en glutengevoeligheid.